2010. szeptember 8., szerda

Olasz jazzest

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye és a Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány
szeretettel meghívja

Jazzlemezek a könyvtárban

című sorozatának következő klubprogramjára:

Mussolinitől Mussoliniig
olasz jazzest

Simon Géza Gábor sok hangfelvétellel illusztrált műsora

Időpont: 2010. szeptember 16. (csütörtök) 17.30
Helyszín: Budapest, VIII. Ötpacsirta u. 4.

A belépés ingyenes.

Benito Mussolinit, az olasz fasiszta párt 1922-es megalapítóját és vezérét, a „Duce”-t, névről mindenki ismeri.

Romano Mussolini, Benito Mussolini 1927-ben született negyedik, legifjabb gyermeke, kevésbé ismert, a politikától mindig távol tartotta magát. Jazz zongoristaként, zenekarvezetőként Itália vezetői jazzmuzsikusai közé tartozott.

Az úgynevezett amerikai jazz nagyrészt olasz bevándorlókkal, black face előadókkal kezdődött a vaudeville-korszakban. Őket is kezdték utánozni az európai zenei hagyományokat, Bach, Liszt, Puccini és más európai szerzők műveit, valamint skót, ír, lengyel, cseh népzenéket feldolgozó és előadó fehér és színesbőrű előadók: énekesek, hangszeresek, táncosok.

Az olasz előjazzt 1904-től datálják. Az olasz fasizmus alatt virágzott a jazzélet. Szinte a második világháború végéig exportálták a sajátos olasz jazzt a hitleri Német Birodalomba is!

Az újjászületés éveitől napjainkig az olasz jazzmuzsikusok a világ élvonalában szerepelnek. Döntő többségük „polgári” foglalkozása mellett, anyagiak hiányától nem szorongatva éli profi jazzéletét.

A „Musica Jazz” című olasz nyelvű, mind szövegezésében, mind fotóiban, mind kivitelezésében igen kíváló minőségű havilap 1945. júliusa óta napjainkig folyamatosan megjelenik. A lap 1981. novemberétől 1991. júniusáig LP melléklettel, a következő hónaptól napjainkig CD, időnként pedig DVD melléklettel jelenik meg. Ez óriási PR-előnyt ad az olasz jazzéletnek.

2000 novemberében nyílt meg Genovában a Jazztörténeti múzeum, amely az olasz jazz relikviák gyűjtőhelye.


További programjaink:

2010. október 7. Vendégünk Dudás Lajos

2010. október 21. – Japán jazzest;

2010. november 18. – Holland Jazzest

2010. december 16. - Matrózok és vitorlamesterek: Hamburg, a jazzváros