2011. január 18., kedd

Orosz Jazzest

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye
és a Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány
szeretettel meghívja

Jazzlemezek a könyvtárban


Az esztrádjazztől a börtönjazzig

Orosz est
(1926-2009)

Simon Géza Gábor
hangfelvétellel illusztrált előadássorozatára.

Időpont:
2011. január 20. (csütörtök) 17.30
Helyszín:
Budapest, VIII. Ötpacsirta u. 4.

A felbomló cári birodalom romjain sok kínnal megszülető új Oroszország, azaz a Szovjetúnió, majd a birodalom széthullása után ismét Oroszország, sok tekintetben továbbvitte mindazokat a zenei hagyományokat, amelyeket az európai mesterek és saját szerzőik, előadóik hagyományoztak.
Aligha meglepő ugyanakkor, hogy a hagyományokat is tisztelők mellett a képzőművészeti és zenei avantgarde egyik zászlóvívője is éppen ez a birodalom lett.
A hírhedt Gulagon született darabot éppúgy hallunk, mint részletet egy hatalmas ívű szibériai börtönjazz kompozícióból. Szólózongora és hatalmas big band apparátusok egyaránt szerepelnek a programban.
Egészen sajátos korai jazzmegnyilvánulás az orosz/szovjet esztrádjazz, amely lényegesen több népi/nemzeti elemet, mindenekelőtt dallamelemet épített be a jazzbe, mint az Amerikában kialakuló korai jazzstílusok az afrikai népzenéből... Ez azt jelenti, hogy a francia gyarmatok és más latin-amerikai szigetvilági, például kubai igen korai jazzfejlemények mellett éppen az egyre vörösebbé váló birodalomban már az 1920-as években kialakult a korai etnojazz és világzene. Ezúttal baskír és cigány népzenei elemeket egyaránt hallunk korai és újabbkori felvételeken.
Pjotr Iljics Csajkovszkij kétségkívül egyike a legkedveltebb orosz zeneszerzőknek Magyarországon és természetesen szerte a nagyvilágban. Aligha véletlen, hogy az orosz jazzbandek igen sok felvételt készítettek kompozícióiból. Mellette az olasz Giuseppe Verdi képviseli a klasszikus zenei komponistákat.
A magyar művészek mindig jelen voltak a hatalmas birodalomban, legyen szó képzőművészetről, klasszikus zenéről, vagy éppen operettből. A műsorban a magyar színeket Kálmán Imre és Romberg Zsigmond képviseli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése